Vánoční kmen
SUROVINY
- Těsto:
- 10ks vajec
- 200g moučkového cukru
- 70g kakaa
- moučkový cukr na dozdobení
- Čokoládový krém:
- 100g čokolády
- 3ks žloutků
- 120g moučkového cukru
- 500g másla
- tuzemák dle chuti
- 5 lžíc kakaa
POSTUP
- Nejprve si připravte čokoládový krém. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu, nechte ji zchladnout. V jiné misce ve vodní lázni ušlehejte ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté horké pěny, pak ji přesuňte do mísy robotu. Přidejte tuzemák a zvolna do vychladnutí promíchávejte. Poté přidejte máslo, kakao a rozpuštěnou čokoládu. Nejprve promíchejte při nízkých otáčkách, pak krém našlehejte za otáček vyšších.
- Plech vyložte pečicím papírem, troubu rozehřejte na 170 °C a připravte korpus. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky s cukrem šlehejte v robotu při vyšších otáčkách do husté světlé pěny, bílky ve vysoké nádobě do hustého sněhu. Sníh s kakaem lehce vmíchejte do žloutkové hmoty.
- Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte 12–15 minut (někdy i déle, záleží na velikosti vajec a také plechu). Těsto musí být na dotek pružné, při testu špejlí ale hotové. Nechte ho vychladnout.
- Opatrně, ale obratně celý plát otočte a sloupněte papír, pak přetočte zpět. Celý plát potřete silnější vrstvou krému a stočte. Pokud těsto praskne, nevadí. Roládu potřete krémem i zvnějšku, ne však dohladka – plochou stranou nože krém trochu vytahujte, aby vznikl dojem stromové kůry. Asi 3 lžíce krému si nechte stranou.
- Asi 10 cm rolády odkrojte hodně zešikma. Seříznutou část přitiskněte na bok rolády. Spojte a konec rolády zatřete krémem. Na konci rolády vytvořte nožem nebo špejlí „kruhy“. Celý kmen zlehka přejeďte vidličkou, aby vznikly rýhy.
- Poleno můžete ozdobit třeba jehličím nebo ho lehce „zasněžit“ cukrem.