Vánoční kmen

SUROVINY

  • Těsto:
    • 10ks vajec
    • 200g moučkového cukru
    • 70g kakaa
    • moučkový cukr na dozdobení
  • Čokoládový krém:
    • 100g čokolády
    • 3ks žloutků
    • 120g moučkového cukru
    • 500g másla
    • tuzemák dle chuti
    • 5 lžíc kakaa

POSTUP

  1. Nejprve si připravte čokoládový krém. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu, nechte ji zchladnout. V jiné misce ve vodní lázni ušlehejte ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté horké pěny, pak ji přesuňte do mísy robotu. Přidejte tuzemák a zvolna do vychladnutí promíchávejte. Poté přidejte máslo, kakao a rozpuštěnou čokoládu. Nejprve promíchejte při nízkých otáčkách, pak krém našlehejte za otáček vyšších.
  2. Plech vyložte pečicím papírem, troubu rozehřejte na 170 °C a připravte korpus. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky s cukrem šlehejte v robotu při vyšších otáčkách do husté světlé pěny, bílky ve vysoké nádobě do hustého sněhu. Sníh s kakaem lehce vmíchejte do žloutkové hmoty.
  3. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte 12–15 minut (někdy i déle, záleží na velikosti vajec a také plechu). Těsto musí být na dotek pružné, při testu špejlí ale hotové. Nechte ho vychladnout.
  4. Opatrně, ale obratně celý plát otočte a sloupněte papír, pak přetočte zpět. Celý plát potřete silnější vrstvou krému a stočte. Pokud těsto praskne, nevadí. Roládu potřete krémem i zvnějšku, ne však dohladka – plochou stranou nože krém trochu vytahujte, aby vznikl dojem stromové kůry. Asi 3 lžíce krému si nechte stranou.
  5. Asi 10 cm rolády odkrojte hodně zešikma. Seříznutou část přitiskněte na bok rolády. Spojte a konec rolády zatřete krémem. Na konci rolády vytvořte nožem nebo špejlí „kruhy“. Celý kmen zlehka přejeďte vidličkou, aby vznikly rýhy.
  6. Poleno můžete ozdobit třeba jehličím nebo ho lehce „zasněžit“ cukrem.