Spousta z nás se soustředí na to, co jíme. Snažíme se zajistit, aby naše stravování splňovalo určité požadavky na kvalitu, obsah minerálů, vitamínů, kalorií… a bůhví čeho všeho ještě. Ale co když nejde jen o to, co jíme, ale také o to, jak to jíme? V jakém prostředí, situaci, atmosféře?
Samozřejmě, že záleží i na tom, co jíme, ale věděli jste, jak moc důležité je i to ostatní? Při výzkumu vysokého cholesterolu vědci krmili několik skupin králíků velmi tučnou stravou. Snažili se odhalit, jak tělo cholesterol odbourává a jak mu napomoci. Jedna z králičích skupin ale z nějakého důvodu netloustla. Stravu měla stejnou, základní podmínky rovněž, tak jak to, že na nich nebyly vidět negativní dopady tučné stravy?
Chvíli trvalo, než vědci objevili odpověď. Po podrobném zkoumání se ukázalo, že tuto skupinu krmil pečovatel, který je u jídla také hladil a mazlil. Věnoval jim svou pozornost a péči. To nejen že zlepšovalo jejich psychický stav, ale dokonce to v tělech králíků spouštělo zcela jiný proces zpracování tuků, který byl efektivnější a méně škodlivý pro jejich zdraví.
Vnější prostředí tedy neovlivňuje jen to, jak se cítíme emočně nebo duševně. Ovlivňuje také to, jak naše tělo přistupuje k celkovému metabolickému procesu.
Jaké je z toho poučení? Možná, že některým lidem bojujícím s nadváhou prostě jen chybí něha. Nebo se na to můžeme podívat z druhé strany: když už chcete „zhřešit“ a dopřát si něco pořádně nezdravého, zkuste to udělat v příjemné, něžné a romantické atmosféře. 🙂
Tomáš Drahoňovský
lektor a konzultant v Aperta, s.r.o
Aby náš web fungoval správně a byl pro vás co nejlepší, používáme cookies. Některé jsou nezbytné pro základní funkce, jiné nám pomáhají zlepšit váš zážitek (třeba tím, že si pamatují vaše nastavení nebo nám dávají anonymní statistiky o návštěvnosti).
Můžete si vybrat, které typy cookies nám dovolíte používat: