Stává se mi, že se mě lidé ptají, čeho si na ostatních nejvíce cením. Zprvu jsem musel tu správnou odpověď chvíli hledat, ale od určité doby mám jasno – pro mě je na druhých nejcennější schopnost sebereflexe. Ochota podívat se do svého nitra a objektivně zhodnotit své myšlenky, činy a rozhodnutí je pro mě základním kamenem osobního růstu.
Sebereflexe je důležitá z mnoha důvodů. Zaprvé, umožňuje nám pochopit, kdo jsme a co nás motivuje. Když si uvědomíme své hodnoty, silné stránky i slabiny, můžeme se lépe orientovat ve světě a vytvářet pro nás vhodné životní strategie. Umožňuje také porozumět našim emocím a reakcím, což je klíčové pro rozvoj emocionální inteligence.
Je nezbytné být k sobě upřímný a dovolit si chyby dělat. Nehledat výmluvy či obhajoby. Naučit se přijmout odpovědnost za své jednání a neustále se učit je základem pro rozvoj osobnosti. Svět kolem nás se neustále mění, a proto musíme být otevření novým poznatkům a názorům. Bez sebereflexe a schopnosti přiznat si chybu bychom byli odsouzeni opakovat stejné chyby znovu a znovu. Jen když jsme schopni sebekritiky, můžeme se poučit z minulých chyb a zlepšit se do budoucna.
Není však pravdou, že schopnost sebereflexe ovládá každý z nás, ačkoliv mnoho lidí si myslí, že ji mají. Sebereflexe vyžaduje nejen schopnost introspekce, ale také odvahu se podívat do zrcadla a vidět sebe samého takového, jací skutečně jsme. Ochotu se měnit. Někteří se bojí konfrontace se svými temnými stránkami a raději se schovávají za maskou nebo projekcí vlastních nedostatků na ostatní.
Věřím, že sebereflexe je cenným darem, který bychom se měli snažit rozvíjet. Když se umíme sami sobě podívat upřímně do očí, přiznat si své chyby a neustále se učit, otevíráme dveře k osobnímu růstu a rozvoji. O toleranci k chybám druhých nemluvě. Ať už jste na začátku této cesty, nebo jíž už nějakou dobu kráčíte, mějte na paměti, že sebereflexe brána ke skutečnému poznání sebe samého.
Tomáš Drahoňovský
lektor a konzultant v Aperta, s.r.o
Můžeme být jen sami sebou, protože všichni ostatní už jsou obsazení.